Brižnosti partnera i odnos između afektivne vezanosti i prisutne depresivnosti kod žena u postporođajnom periodu

O istraživanju

Prvih šest nedelja nakon porođaja za majke predstavlja vreme velike radosti, ali i velikih izazova. One tada doživljavaju brojne fizičke i psihološke promene, i promene u načinu življenja, što može imati veliki uticaj na odnos sa partnerom i dovesti do povišenja majčinskog distresa.

Tako, prema epidemiološkim pokazateljima, gotovo svaka peta majka razvija depresiju nakon porođaja, neretko praćenu brojnim strahovanjima. Još više je njih koje svoju trpnju ili ne prepoznaju, ili je ne priznaju zbog stida i krivice jer veruju da je trpnja “dokaz da nisu dobre majke”.

Kako će majke reagovati, između ostalog, zavisi i od toga koliko uopšteno doživljavaju sebe kao bića vredna ljubavi i pažnje, a druge ljude kao oslonce/osobe od poverenja. Opažena brižnost partnera odnosno očeva deteta tu ima svoje posebno mesto.

Pozivamo Vas da svojim učešćem unapredite naučno razumevanje navedenih odnosa, a samim time i buduće postupke psiho-socijalne podrške majkama.

Upitniku možeš pristupiti klikom na dugme DALJE

Misija

Stvaranje prepoznatljive organizacije koja će doprinositi razvoju misli o porodici i unapređenju dobrobiti i kvalitetu života porodica na ovim prostorima te time aktivno doprineti dobrobiti celokupne zajednice.